Millist veini valida grillitud roogade kõrvale?
Grillitud kala ja vein
Grillitud kala ja veini sobitamise juures tuleb arvestada, kas tegemist on kergema valge kalaga või hoopis punase ja rasvasema kalaga.
Mahlane grillitud lõhe või forell sobib hästi kõrge happesusega puuviljase valge veini kõrvale. Hape veinis tasakaalustab lõhe rasvasust ja puuviljasus toimib hästi tugevama grillimaitsega. Grillitud punase kala kõrvale on sobiv kaaslane Masca Del Tacco L`UETTA Fiano, mis on karakterilt aromaatne ja rikkalik.
Grillitud valge kala on delikaatsem ja tahab enda kõrvale kergema, värskema ja tsitruselisema iseloomuga veini. Näiteks grillitud koha või meriahvena kõrvale sobib hästi tsitruseline ja mineraalse stiiliga Riesling – Leitz Riesling 4Friends või Chablis.
Grillitud krevetid ja vein
Delikaatse, õrna ja kergelt magusa maitsega krevetid muudavad iga grillipeo veidikene lõuna-euroopalikumaks. Krevettide õrna maitse kõrvale tuleks valida kergema stiiliga ja veidikene mineraalsem valge vein. Joogikultuuri sortimendist sobib suurepäraselt Letiz 4Friends Riesling või kuumast Sitsiiliast pärit Sauvignon Blanc - Mandrarossa Urra di Mare.
Suitsutatud kala ja valge vein
Suitsukala kõrvale sobivad hästi aromaatsed ja rikkalikult puuviljased valged veinid, mis tasakaalustavad oma tugeva aroomiga jõulist suitsumaitset. Kuumsuitsu lõhe juurde proovi näiteks värske ja troopilise stiiliga Masca Del Tacco L`UETTA Fiano valget veini Lõuna-Itaaliast või tsitruselist ja kergelt ürdise iseloomuga Matua Marlborough Sauvignon Blanc´i Uus-Meremaalt.
Veidike rasvasemad valged kalad, nagu näiteks suitsutatud angerjas, sobivad veidi tugevama kehaga valge veiniga, näiteks biodünaamiline Can Sumoi Xarel-lo, Põhja-Portugalist pärit Aveleda Alvarinho või hoopis kuumalt Sitsiilia saarelt Inycon Grillo Appassimento. Nimetatud veinid on keskmise täidluse ja elava happesusega, mis tasakaalustab tugevat suitsumaitset ja kala rasvasust.
Grilljuust ja vein
Grillitud juustude puhul on tegemist pigem rasvasema ja soolakama toiduga. Valge veini happesus tasakaalustab ilusti juustu rasvasust. Näiteks sobib grillitud Halloumi kõrvale värske, karge ja elava happesusega Matua Sauvignon Blanc. Sobivad ka keskmise täidlusega ja kreemikamad veinid nagu nt kerge tammevaadi laagerdusega Edna Valley Chardonnay.
PS! Matua Marlborough Sauvignon Blanc on saadaval ka 1.5L pakina, mis sobib suurepäraselt suuremale grillipeole.
Grillitud kana ja vein
Grillitud kana kõrvale veini valmine ei ole keeruline ülesanne, sest kana on üsna mitmekülgne ja tuntud kui veinisõbralik liha. Kana ja veini sobitamisel tuleb aga kindlasti arvestada valmistamisel kasutatud marinaadi, kastmete ja koostisainete maitseid. Punastest sobivad kergema ja värskema stiiliga veinid ning valgetest tammevaadi laagerdusega jõulisemad veinid.
Troopilise stiiliga Edna Valley Chardonnay Californiast on mõnusalt kreemine, jõuline ja hea peene happesusega, mis grillitud kanaliha kõrvale sobib kui valatult. Kergema stiiliga punastest soovitame näiteks orgaanilist Fresco Di Masi Rosso´t Põhja-Itaaliast või hoopis Portugalist päris Chill Out Vinho Regional Lisboa´d. Mõlemad veinid on keskmise täidlusega ja marjase karakteriga.
PS! Vürtsikas tšillimarinaadis kana kõrvale vali poolkuiv puuviljane valge vein, mis balansseerib tšilli vürtsikust. Katseta näiteks Crafted Collection Riesling´ga või Casal Garcia Vinho Verde´ga.
Grillitud sealiha
Grillitud sealiha on üsna rasvane ning maitsekas, mistõttu sobivad tema kõrvale hästi tammevaadis küpsenud ning küpsete tanniinidega punased veinid.
Proovi Masca Del Tacco Susumaniello punast veini, mis on maitselt kuiv ning jõuline, marjase stiiliga ning pika järelmaitsega. Grillitud lihadega sobib hästi ka poolkuiv Inycon Shiraz Appassimento, mida iseloomustab kergelt tanniinne ning marjane karakter.
BBQ grillribi
BBQ grilliribi ja veini sobitamisel mängib olulist rolli grillribi marinaad. Happelises tomatikastmes ribide jaoks sobivad suurema happesusega punased veinid, nagu Pinot Noir, Barbera, Chianti Classico ja Zinfandel. Joogikultuuri valikust võid proovida Põhja-Itaaliast Masi Bonacosta Valpolicella Classico´t või Hispaania kvaliteetveini Rioja piirkonnast Conde Valdemar Crianza´t.
Kergelt magusas ja marjases marinaadis sealiha ribide kõrvale sobivad pehmemate tanniinidega moosised punased veinid nagu Primitivo või appassimento meetodil valmistatud veinid. Proovi marjases marinaadis ribide kõrvale Lõuna-Itaaliast Masca Del Tacco Susumaniello´t või Sitsiiliast pärit Inycon Appasimento Shiraz´i.
PS! Sitsiilias tähendab appasimento meetod, et viinamarjad korjatakse alles siis, kui need on viinapuude küljes veidikene kuivanud.
Grillitud veis ja vein
Grillitud veiseliha steikide kõrvale veini valimisel arvesta liha rasvasusega. Kui tegemist on rasvasema steigiga nagu ribeye või antrekoot, siis soovitame valida vürtsikama, kõrgema tanniinsusega ja jõulisem punane vein. Hea valik on näiteks vaadata tammevaadi laagerdusega Uue-Maailma punaste veinide poole nagu Malbec, Cabernet Sauvignon või Shiraz. Joogikultuuri valikust on rasvasema ja pooltoore veiseliha steigi kõrvale suurepärane valik Californiast Edna Valley Cabernet Sauvignon või Tšillist Tarapaca Gran Reserva Cabernet Sauvignon.
Veise sisefilee ehk Filet Mignon puhul on tegemist õrnema tekstuuriga lihatükiga, mis on vähem rasvane ja rohkem taine. Vein, mida sisefilee kõrvale soovitada, on elegante ja jõuline, kuid küpsete ja pehmete tanniinidega. Suurepäraseks valikuks on Riojast pärit Conde Valdemar Reserva või "Aasta Vein" hõbemedaliga pärjatud Masi Campofiorin Appassimento.