Millises vahuveiniklaasis säilivad mullid kõige kauem?
Kristallist flöötpokaal
Tähtsate pidustuste puhul soovitatakse kristallist flöötpokaali, mis tekitab pikema järelmaitse. Flute ehk flöötpokaalides tekivad mullid kiiresti ning vahuvein kihiseb hoogsalt. Samas on flute pokaalide kuju liiga vertikaalne ja kitsas – aroomide avaldumiseks ei ole lihtsalt piisavalt ruumi.
Suuremate gruppide puhul on flöötpokaali pluss see, et klaase mahub serveerimisel rohkem kandikule.
Šampanja ekspertide lemmik - tulbi kujuga pokaal
Pokaali kujust oleneb vahuveini aroom, maitse ning kihisemine. Soovitame vahuveini ja šampanja serveerimiseks kasutada pokaali, mis too välja veini tõelise potentsiaali. Selleks sobib hästi pokaal, mis keskelt on parajalt lai ning ülevalt kitsama kujuga.Pokaali laiem osa „äratab vahuveini üles“ ning toob välja veini rikkaliku aroomipaleti. Kitsenev suu kontsentreerib maitset ning kitsas põhi on ideaalne koht mullide tekkimiseks. Suurepärane pokaal šampanja jaoks!
Coupe pokaalid
Coupe pokaalidest kaovad mullid ja aroom kiiresti. Mida suurem on klaasi avaus, seda kiiremini soojeneb vein õhuga kokkupuutel. Seetõttu ei kasutata tänapäeval suurejoonelist coupe pokaali vahuveini või šampanja klaasina. Küll aga sobib see pokaal hästi šampanjapüramiidide ehitamiseks.
Mullide säilimist mõjutab vahuveini valmistamise stiil
Mullide säilimine klaasis oleneb suuresti vahuveini valmistamise stiilist. Mullid säilivad kõige kauem klassikalisel meetodil valmistatud cavas, šampanjas või vahuveinis. Klassikalise vahuveini valmistamisel moodustuvad mullid teistkordsel fermentatsioonil veini sees. Vahuveinide kõige odavamaks tootmismeetodiks on pumpamismeetod, mille puhul veini sisse lihtsalt pumbatakse süsihappegaasi. Tulemuseks on vein, mis küll vahutab, kuid selle mullid kaovad pärast klaasi kallamist kiiresti.
Mida soojem on vahuvein, seda kiiremini kaovad mullid
Kui avada vahuveini pudel liiga soojalt, hakkab see suure tõenäosusega üleliigselt vahutama, mis tähendab, et mullid kaovad kiirelt. Serveerige vahuveini 6-8 °C juures. Vintage šampanja aroomid tulevad esile 10-12 °C juures. Vahuveini on soovitatav valada klaasi veidi kallutades, et jook ei vahutaks. Valage jook klaasi kindlasti vahetult enne serveerimist. Serveerides kallake esmalt igasse pokaali natuke vahuveini, laske vahul langeda ning täitke 2/3 pokaalist vahuveiniga.
Kuidas veiniklaase pesta?
Kallima hinnaklassiga klaasid on niivõrd õrnad, et need lähevad käsitsi pestes ja kuivatades kergesti katki. Soovitame veiniklaase ja vahuveiniklaase pesta nõudepesumasinas spetsiaalse klaasipesuprogrammi ning loputusrežiimiga, kasutades ka veepehmendajat. Parima tulemuse saamiseks pesta klaase teistest toidunõudest eraldi.