Lõhe-spargli risoto
Koostisosad
400 g spargleid
250 g lõhefileed
90 g porrut (1 keskmine)
1 küüslauguküüs
1 sl oliiviõli
1 sl võid
250 g risotoriisi
100 ml valget veini
750 ml kalapuljongit
1 sl sidrunimahla
poolelt sidrunilt riivitud koor
30 g riivitud parmesani
30 g võid
soola, musta pipart
Valmistamine
Lõika sparglitelt tipud, varred tükelda väiksemateks juppideks. Kui varre kõige alumine pool on kõva ja puitunud, viska see ära.
Kuumuta potis soolaga maitsestatud vesi keema. Kui vesi keeb, lisa sparglid: nii tipud kui tükeldatud varred. Keeda 1 minut, nii et nad jäävad veel kergelt krõmpsuks.
Nõruta kohe. Kui tahad, et erkroheline värvus säiliks, võid nad kohe sõelal ka jääkülma veega üle valada. Jäta ootele.
Eemalda lõhefileelt nahk ja luud, lõika kalaliha kuubikuteks ja jäta samuti ootele.
Haki porru ja küüslauk. Kuumuta pannil või paksu põhjaga potis oliiviõli ja või. Prae porrut ja küüslauku madalal kuumusel, segades, u 5 minutit. Lisa riis ja prae segades, kuni kõik riisiterad on rasvainega kaetud ja riisiterade pealmine pind on muutunud läbipaistvaks. Kui seni toimus kogu tegevus pannil, vala kogu panni sisu nüüd potti. Kui valmistad risotot algusest peale potis, ei ole midagi kuhugi ümber vaja valada.
Kalla nüüd riisisegule vein, sega läbi ja lase sel aurustuda. Hakka kulbitäie kaupa lisama puljongit (hoia puljongit pliidil potis kuumana). Järgmine kulbitäis lisa siis, kui eelmine on riisi sisse imendunud. Sega riisi peale puljongi lisamist, et sellest eralduks võimalikult palju tärklist. Kokku kulub risoto keetmisele u 20 minutit, keeda ilma kaaneta. Koos viimase kulbitäie puljongiga pane risotosse tükikestena või ja riivitud parmesan. Lisa happeks ja värskuseks ka riivitud sidrunikoor ning sidrunimahl. Sega läbi. Lisa nüüd ka lõhetükid ja kata pott kaanega, et kala risoto kuumuses ära küpseks. Selleks kulub 5 minutit. Kõige lõpuks sega sisse sparglid.
Söö risotot kohe tulikuumalt peale valmimist. Serveerimisel saputa peale värskelt jahvatatud musta pipart ja soovi korral ka hakitud petersellilehti ning veidi riivitud sidrunikoort.
Veinisoovitus! Proovi risoto kõrvale värske ja puuviljase iseloomuga Matua Sauvignon Blanc valget veini. Vein on saadaval pakiveinina.
Retsepti autor: Mari-Liis Ilover
Mari-Liis Ilover on toiduajakirjanik, -fotograaf ja retseptide looja. Mari-Liisi sulest on ilmunud mitmeid kokaraamatuid, ta teeb kaastööd Eesti suurematele toiduajakirjadele ja peab toidublogi “Siit nurgast ja sealt nurgast”.