Juustune suvikõrvitsapirukas porgandi ja tomatiga
Põhi:
Koostisosad
200 g täisteraspeltajahu
100 g või
1 tl sool
1 sl külm vesi
Valmistamine
Taigna jaoks sega omavahel jahu ja sool.
Haki sisse külm või ja pudista näppude vahel või haki pika noaga puruseks.
Lisa külm vesi ja suru tainaks. Seda on mugav teha ka köögikombainis: haki lõiketeradega jahu, sool ja või teraliseks, lisa vesi, töötle tainaks.
Vajuta tainapall lapikuks, keera toidukilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi. Vahepeal tegele täidisega.
Täidis:
Koostisosad
1 sibul
2 küüslauguküünt
300 g suvikõrvits (riivitud kogus)
1 porgand (u 100 g)
2 sl oliiviõli
1 tl kuivatatud tüümian (või 1 sl värsket, hakitult)
3 muna
200 g hapukoor
100 g riivjuust
8 kirsstomat
4 suvikõrvitsaõis (kui on)
Sool, must pipar
Valmistamine
Täidiseks haki sibul ja küüslauk.
Riivi suvikõrvits ja porgand.
Pigista suvikõrvitsamassi käte vahel või sõelal kuivemaks.
Kuumuta pannil õli. Lisa sibul ja küüslauk, kuumuta segades 5 minutit.
Lisa suvikõrvits, porgand ja tüümian. Kuumuta segades veel 5 minutit. Maitsesta soola ja pipraga.
Klopi munad kausis lahti, lisa hapukoor ja riivjuust ning sega läbi.
Valmistamine
Kata 23-24 cm ümmarguse vormi põhi küpsetuspaberiga, määri servad kergelt või või õliga.
Suru tainas õhukese kihina vormi põhja ja paari cm ulatuses äärtesse.
Laota aedviljatäidis pirukapõhjale. Vala peale munasegu.
Lao peale poolitatud kirsstomatid ja suvikõrvitsaõied.
Kui viimaseid ei ole, võib vabalt lihtsalt välja jätta. Küpseta pirukat 200 kraadi juures 30 minutit.
Lase enne söömist vähemalt pool tundi jahtuda.
Retsepti autor: Mari-Liis Ilover
Mari-Liis Ilover on toiduajakirjanik, -fotograaf ja retseptide looja. Mari-Liisi sulest on ilmunud mitmeid kokaraamatuid, ta teeb kaastööd Eesti suurematele toiduajakirjadele ja peab toidublogi “Siit nurgast ja sealt nurgast”.