Avasta oma maitsemeeled: aperitiivide avamata saladus
Mis jook on aperitiiv?
Aperitiiv on alkohoolne jook, mis tüüpiliselt juhatab sisse õhtusöögi ning mille eesmärgiks on ergutada söögiisu. Joogikäigu nimi tuleb prantsuse keelsest sõnast apéritif, mis tähendab „avama“. Selle joogikäiguga avab võõrustaja õhtusöögi, tervitab oma külalisi ja aitab neil häälestuda eesolevale toiduelamusele.
Tavaliselt on aperitiivina kasutusel kuivad (suhkruta) joogid. Riigiti on nad erinevad, näiteks võib aperitiiviks pakkuda vahuveini, veini (nt Sauvignon Blanci või Pinot Grigio), vermutit, bitterit, šampanjat, ouzot, džinni või isegi õlut.
Aperitiivideks sobivad ka kokteilid eeldusel, et nad on loomult värsked, keskmiselt happelisemad ja tavaliselt pikendatud toonikuga. Selline kokteil on näiteks džinn toonikuga. Laialt levinud on ka madala alkoholisisaldusega veinikokteilid, mis sisaldavad valget veini ja mullivett.
Üks maailma populaarsemaid aperitiiviks pakutavaid kokteile on klassikaline Aperol Spritz, mis segatakse kokku Aperolist, Proseccost ning mulliveest.
Aperitiivi mitmekülgsed maitsed
Aperitiivide maitsepalett on lai – see võib ulatuda kergetest Spritzidest kuni küllusliku maitse ja iseloomuga kokteilideni. Tavaliselt on aperitiiv mõnevõrra kuiv ja veidi mõrkjas, värskendavalt kerge või õrna mulliga ning äärmiselt aromaatne.
Samas võib aperitiiviks vastavalt maitse-eelistusele sobida ka mõni magusam jook, näiteks klassikaline Cinzano Rosso või Cinzano Bianco. Kokteilidest võiks siia sobida lisaks mõrkjas-magusa maitsega Aperol Spritzile ka tsitruseline Bellini. Kes aga armastab veel rohkem mõrkjaid toone, sellel soovitame proovida Campari Spritz´i.
Itaaliast on pärit Negroni, kuulus kokteil, mis segatakse kokku Campari bitterist, magusamast vermutist ning džinnist. Natuke kergema iseloomuga on Negroni Sbagliato kokteil, milles džinni asendab Prosecco.
Mida pakkuda koos aperitiiviga?
Aperitiivi juurde kuuluvad ka väikesed suupisted või eelroog. Toidu kombineerimisel aperitiiviga tasub silmas pidada aperitiivi eesmärki – ergutada söögiisu. Seega tuleks jooki pakkuda koos kergete ja värskete maitsetega ning vältida aperitiivi juurde raskete ja rikkalike roogade serveerimist. Väga hea on pakkuda kergeid soolaseid suupisted, näiteks oliive, pähkleid, juustu.
Kuivad valged veinid ja vahuveinid on populaarsed aperitiivivalikud, sest nende karge happesus aitab värskendada toidu maitset. Aperol Spritz sobib mitme erineva suupiste kõrvale – oliivid, juustud, kreekerid, vinnutatud liha (Serrano, Prosciutto), suupistevõileivad, tacod jne.
Negroni passib samuti ideaalselt kokku juustudega. Vermuti juurde sobivad soolased suupisted või vinnutatud liha.
Džinn on aperitiivina tänuväärne valik, sest näiteks džinn ja toonik sobib peaaegu kõigega, toimides samal ajal ka maitsepuhastajana. Džinn klapib hästi tsitruseliste maitsete, ürtide, mereandide ja kalasuupistetega. Proovi näiteks klassikalist Dry Martini kokteili grillitud meriahvena või austritega!
Aperitiivide serveerimise temperatuur
Tavaliselt serveeritakse aperitiive jahutatult, kuid konkreetne temperatuur oleneb pakutava aperitiivi tüübist. Jahutamisega ei maksa aga ka liiale minna, sest kui jook on liiga külmal temperatuuril, siis ei avaldu tema maitsepalett täielikult ja maitseelamus jääb vähemaks.