Viin toidu sees

Proovi järgi: viin sobib edukalt ka toidu sisse!

Pits valget võib anda mõnusat lisamaitset pastadele, erinevatele kastmetele ning isegi magusroogadele. Proovi järele!

Viin toidus

Viin võimaldab toiduga teha imelisi asju – marinaadis pehmendab liha, lisab erinäolist maitset, alandab kastmete keemistemperatuuri ja aitab tükki minemise vastu. Viin toimib nagu suhkur soolastes toitudes ja sool magusates roogades. Alkohoolse jookide tootja Anora Estonia Saaremaa Vodka brändijuhi Kerli Tamme sõnul saab viinaga teha toidus imesid.

Sisuliselt toimib viin toidus nagu sool magusates ja suhkur soolastes roogades – elavdab ja võimendab valmistatava toidu olemasolevaid aroome ja maitseid.

Tema sõnul ei pea viinas peituvat alkoholi siinkohal aga kartma, sest see hautatakse välja, mistõttu jäävad viinast alles selle ergastavad, teravad ja magusad omadused. “Küll aga on viinaga kokkamisel oluline järgida koguseid, sest nagu soolagagi annab õige kogus toidu maitsele väga palju juurde, samas kui liiga suur kogus muudab toidu lihtsalt halvaks ning ebameeldivaks,” lisas Saaremaa Vodka brändijuht. Seetõttu on tema sõnul oluline kasutada viina maitseaine mitte põhikomponendina. 

Kui ka sina oled suur kokkamisfanaatik, kes ei karda oma maitsemeelt ja oskusi proovile panna, siis loe, milliseid põnevaid toite saab viinast valmistada.

Pasta viinaga

Viinapasta ehk penne alla vodka

Kõige tuntum viinaga toiduretsept on kahtlemata viinakastmega pastaroog penne alla vodka, mida hakati esmakordselt valmistama 70. ja 80. aastatel. Sisuliselt on tegu pastaroaga, mis on traditsiooniliselt valmistatud vahukoore, purustatud tomatite või klassikalise pitsakastme ehk marinara kastme, sibulate ning mõnikord vorsti, Itaalia peekoni või hernestega. Etanool ehk viin muudab pastaroa kastme meeldivaks, pakub omanäolist maitset ning lisab teravust, mis aitab tasakaalustada tomatite ja koore magusust. Pastakaste saab pikalt ka omaette podiseda ja haududa, mistõttu ei pea sööja promillide pärast muretsema. 

Huvitavaks teeb roa asjaolu, et tavaliselt Itaalia kogenud pastameistrid tomatipastat ja vahukoort ühes roas ei kasuta, sest tomatite happelisus eraldab tihtilugu vahukoorest õli. Penne alla vodka puhul tehakse aga erand, sest tegemist on juba maailmas niivõrd tuntud ja maitsva roaga, mille valmistamist õpetas Instagramis oma jälgijatele ka näiteks kuulus modell Gigi Hadid.

Kook Saaremaa Vodka glasuuriga

Koogid, pirukad, küpsised

Törts viina sobib suurepäraselt ka erinevatesse küpsetistesse, sest aitab parandada nende tekstuuri. Viinatilga lisamine näiteks pirukataignale aitab luua ülimalt kihilise taigna, sest erinevalt veest ei areta viin taignas nii palju gluteeni. Viina võib sama julgelt lisada ka hapu- muretaignasse. 

Kui rumm sobib hästi kokku apelsini või kirsiga, siis viina parim sõber on sidrun.

Nii lisab viin näiteks kookide peale lisatavale sidruniglasuuridele ja -kreemidele mõnusat värskendust ja lisamaitset, lisaks aitab välja tuua sidruni kõige paremad maitseomadused. Kes aga kõige oskuslikum küpsetaja ei ole, võib viina lisada ka poest ostetud muffinisegule. Lisades vaniljemaitselisele muffinisegule näiteks jõhvikamaitselist viina, laimimahla ja -koort, veidi püreestatud jõhvikad ning pärast jahtumist glasuuriks laimimaitselist toorjuustukreemi, muutuvad igavad muffinid kiirelt restoraniväärilisteks tassikookideks. Proovi igal juhul järgi ning üllata külalisi ebatavaliste maitsekombinatsioonidega!

Sorbett vodkaga

Sorbett kokteili asemel

Kuumal suvepäeval aias või sõprade grillipeol, saab end edukalt kokteili asemel jahutada ka sorbetiga. Sorbett meenutab välimuselt ja olemuselt väga jäätist, kuid koore asemel on sorbett valmistatud vee ja suhkrusiirupiga ning maitsestatud puuviljade ja mõnikord alkoholiga. Nii on sorbettides tihtilugu ka vähem kaloreid ja rasva, mis muudavad nad võrreldes tavaliste jäätistega tervislikumaks.

Viina sorbetti lisamine on aga üsna levinud ning jahutavat maiust süüakse sageli magustoidu või kokteili asemel. Kiirelt ja lihtsalt valmib sorbett, kui pigistad 6-7 laimi mahla kaussi, lisad pool klaasi vett ja pool klaasi suhkrut, 2 supilusikatäit Saaremaa viina ning segad kõik omavahel kokku. Nii jääbki vaid sorbett jäätisemasinasse lisada, oodata ja ongi valmis! Serveeri pokaalist või valmista hoopis lustakad mahlapulgad.

Lisaks laimile sobib sorbetti valmistada ka sidrunist, erinevatest marjadest, maasikatest ning arbuusist. Küll aga peaks arvestama, et kui küpsetistes, kastmetes ja pajaroogades haudub alkohol toidust välja ning promilli pärast ei pea muretsema, siis viinaga sorbett on sobilik ainult täiskasvanutele.

Kui oled jäätisesõber ja valmistad seda maiust ka kodus, siis järgmisel korral pane tilgake viina ka jäätisesse – nimelt aitab viin ära hoida jääkristallide tekke ning tulemuseks ühtlasema konsistentsiga maius! 

Proovi järgi! Kolm lihtsat ja üllatavat retsepti!

Toggle Nav