Mandlibiskviidiga rabarberikook
Taigen
Koostisosad
200 g (u 4 dl) speltapüüli või nisujahu
100 g jahvatatud mandleid või mandlijahu
200 g külma tükeldatud võid
1 munakollane
100 g (u 1dl) suhkrut
0,5 tl meresoola
vajadusel supilusikatäis või paar külma vett
Täidis
Koostisosad
700 g rabarbrit, hakitud
soovi korral peotäis maasikaid
100 g suhkrut
0,5 tl jahvatatud kaneeli
Kate
Koostisosad
5 toasooja muna + üle jäänud munavalge
5 sl suhkrut
100 g mandlijahu või jahvatatud mandlilaaste
2 sl maisitärklist
pisut riivitud sidruni- või apelsinikoort
1 tl küpsetuspulbrit
Valmistamine
Sega koogipõhja komponendid köögikombainis ühtlaseks massiks või haki noaga ühtlaseks ja töötle käte vahel tainapalliks. Kui tundub, et tainas on kuivavõitu, lisa pisut vett. Keera tainas köögikilesse ja lase 30 minutit kuni 1 tund külmikus taheneda.
Rulli tainas kahe küpsetuspaberilehe vahel u 0,5 cm paksuseks ja aseta koos paberiga u 42 x 32 cm suurusele küpsetusplaadile. Eemalda pealmine leht ja vajadusel trimmi tainaääri ühtlasemaks.
Torgi kahvliga tainapõhi pisut auklikuks, et see ühtlasemalt küpseks ja küpseta 180 kraadises ahjus u 10-15 minutit, kuni see kergeid küpsemise märke ilmutab.
Sega rabarber ja tükeldatud maasikad, kui neid kasutad, suhkru ning kaneeliga.
Katte valmistamiseks vahusta munad suhkruga u 5-7 min jooksul tugevaks vahuks. Sega kokku kuivained ja sega ettevaatlikult koos riivitud tsitrusekoorega munavahu hulka.
Vala eelküpsetatud tainale rabarbrisegu ning aja sellele ühtlaselt laiali biskviittainas.
Küpseta 180 kraadi juures u 25 minutit, kuini kook on kena jumega ja lase enne söömist jahtuda.
Retsept: Britt Paju
Britt Paju peab toidublogi noad-kahvlid ja on mitmete retseptiraamatute autor ja kaasautor.