Ekspert annab nõu: seitse lihtsat põhireeglit parimate kokteilide valmistamiseks!
Kokteilide valmistamine on kunst, mis ühendab endas loovuse ja maitsemeele. Astume koos kokteilide valmistamise maailma, kus iga jook on kokteilimeistri loominguline väljendus.
Vaata Mikaeli nõuandeid, mida silmas pidada ka kodustes tingimustes esmaklassiliste kokteilide valmistamisel.
1. Ära jääga koonerda!
Ilma jääta ei ole võimalik head kokteili teha, seetõttu veendu alati enne pidu, et sul on sügavkülmas piisavalt palju jääkuubikuid. Kui neid pole, palu sõbral poest tuua. Miks ainult kahest-kolmest kuubikust ei piisa? Sest need sulavad kokteili sees kiiresti ära ning muudavad joogi vesiseks. Kui jääd on palju, hoiab see klaasi sees iseennast ja jooki külmana ega hakka nii kiiresti sulama.
2. Arvesta koguseid õigesti
Rusikareegel, mida kasutades õnnestub kokteil alati: 1 osa kanget alkoholi, 3 osa teisi komponente.
Selliselt jaotatuna saad meeldiva alkoholikogusega joogi, mis ei ole liiga vänge.
3. Vali kvaliteetne alkohol
Kvaliteetne alkohol on puhta maitsega ning sobitub kokteilidesse imehästi. Ebakvaliteetne kange alkohol kokteiliks ei sobi, sest kokteili sees võimenduvad kõik joogi negatiivsed maitseomadused. Näiteks, kehva kvaliteediga viina halba maitset, on eriti hästi tunda toonikuga segades.
4. Jälgi, et magus ja hapu oleks tasakaalus
Kui kasutad kokteilis magusat siirupit või likööri, tuleb selle läägust tingimata happega tasakaalustada ja selleks sobivad tsitruselised väga hästi. Kui magus ja hapu on tasakaalust väljas, on tulemuseks kas liiga läila või nina krimpsu tõmbavalt hapu jook, mida ei ole nauditav juua.
5. Märksõna on mõõdukus!
Heas kokteilis ei pea olema palju koostisosi, 3-4ga saab väga kena joogi kokku segada. Kui tahad peenutseda, võid lisada ka viienda, aga üle viie on juba liiga palju. Siis on väga keeruline maitseid tasakaalu saada, aga nagu eelnevalt öeldud – maitsete tasakaal on ülimalt oluline! Mida vähem on koostisaineid, seda lihtsam on neid harmooniasse seada.
6. Milliseid maitseid kokteilis kokku segada?
Rusikareegel ütleb, et sarnased maitsed töötavad koos alati edukalt – marjad marjadega, troopilised puuviljad troopiliste puuviljadega, tsitrused tsitrustega. Aga kui tahad tõelist vau-elamust, pane troopilised viljad paari hoopis marjadega! Ehk kui paigas on kaks maitset, hapu ja magus on tasakaalus ning viin on kvaliteetne, saadki kombinatsiooni, mis kindla peale töötab ja tagab hea tulemuse. Mõtle näiteks maasika Margarita või Cosmpolitani peale, kus tsitruselised ja marjad imeliselt harmoneeruvad.
Ideid maitsete kombineerimiseks kokteilis:
- Virsikud ja mustikad; - Greip ja mustikad; - Granaatõun ja mustikad; - Mango ja maasikad; - Passion ja vaarikad; - Ananass ja maasikad.
7. Kokteili klaas vali õiges mõõdus.
Kokteil sega sellisesse klaasi, mille mahtu sa tead, et oskaksid viina-jää-lisandite koguseid õigesti kalkuleerida.
Lihtne valem kokteili valmistamiseks on selline - täida pool klaasi jääga ning ülejäänud osa jaga vahekorda: 1 osa kanget alkoholi, 3 osa teisi koostisaineid.
Sama reeglit saad kasutada suurema koguse valmistamiseks. Näiteks viieliitrise punšinõu puhul arvesta 2,5 liitrit jääd, ülejäänud osa jaga ära niimoodi, et sinna mahuks 1 osa kanget alkoholi ja 3 osa mahla.