Vinho Verde – Portugali „roheline vein“
Vinho Verde – Portugali „rohelise veini“ piirkond
Vinho Verde on Portugali piiritletud DOC kvaliteetveinipiirkond (Denominação de Origem Controlada) nagu Portugali Douro või Prantsusmaa Bordeaux ja Hispaania Rioja. Lisaks on Vinho Verde Portugali suurim - ja üks Euroopa suurimaid - veinipiirkondi.
Mida tähendab „roheline vein“?
20. sajandi alguses ei olnud viinamarjade kasvatamine Portugalis väga levinud. Viinamarju kasvatati peamiselt teiste põllukultuuride kõrval, mistõttu said need ka vähem päikesevalgust. Saagikoristuse ajaks ei olnud marjad veel piisavalt küpsed ning need „rohelised“ viinamarjad määrasidki veini maitse, mida me täna nimetame „roheliseks veiniks“. Oluline on ära märkida, et tänapäeval valmivad kõik veinid siiski küpsenud viinamarjadest.
Rohelise veini nimetus viitab ka noorele veinile, need on kõrge happesuse ja kerge mulliga.
Mis iseloomustab Vinho Verde veini?
Vinho Verde veinid eristuvad teistest veinidest oma värske iseloomu, kõrge happesuse, madala alkoholisisalduse ja kerge mulli poolest.
Noored veinid
Vinho Verde veinid valmistatakse kolme kuni kuue kuu jooksul pärast saagikoristust. Veinid on värsked ja puuviljase maitsega, kergesti joodavad ning sobivad koheselt nautimiseks.
Madal alkoholisisaldus
Enamik Vinho Verde veine sisaldab alla 11,5% alkoholi ehk tegemist on poolkuiva ja puuviljase stiiliga veinidega. Mida madalam alkoholi protsent, seda suurem on veinis jääksuhkru sisaldus.
Kerge mulliga
Ajalooliselt villiti Vinho Verde veinid pudelisse kohe peale esmast alkoholi kääritamist, mistõttu malolaktiline käärimine jätkus edasi pudelis. See pani veini avamisel kihisema ja tarbijatele meeldis see nii väga, et sellest sai Vinho Verde veinide tunnus. Täna lisavad veinivalmistajad villimisel väikese koguse süsinikdioksiidi, et luua veini kerge mull. Võrreldes vahuveiniga, on Vinho Verde mull küll oluliselt mahedam.
Punane ja roosa VinhoVerde
Kogu maailmas tuntakse Vinho Verde valget veini, kuid tegelikult valmistatakse ka punast ja roosat Vinho Verde`t ning isegi vahuveine, mis on valmistatud šampanja ehk traditsioonilisel meetodil.
-
Casal Garcia Vinho Verde RoseMaitselt elav, tsitruseline ja poolkuiva stiiliga Vinho Verde Rose.6,99 €9,32 € / lLaost otsas
Tänapäeval hõlmab Vinho Verde üheksat erinevat veinivalmistamise piirkonda ja arvukalt viinamarjasorte. Vinho Verde piirkonnas toodetakse valget, roosat ja punast veini, vahuveini, brändit ja isegi veiniäädikat.
Vinho Verde ja toidusoovitused
Vinho Verde veinid on kõrge happesusega, mistõttu sobivad siia kõrvale kerged toidud, nt grillkala, värske merisiilik, kergelt praetud mereannid, sashimi, krabi või homaar.
Valged Vinho Verde veinid sobivad hästi teravamaitseliste toorjuustude, prosciutto ja Kreeka salatiga. Lisaks on valge Vinho verde suurepärane aperitiiv ning hea kaaslane aasia toitude, salatite, vürtsikad roogade ja sushi kõrvale.
Vinho Verde rosé sobib hästi iseseisvalt nautimiseks, aperitiiviks ja kergete salatite kõrvale.
PS! Valged ja roosad Vinho Verde veinid sobivad imehästi ka prosecco asemel hilisel hommikusöögil või piknikul.
Punane Vinho Verde on happelisema ja kergema kehaga kui enamikud punased veinid. Sobib hästi salatite, külma liha, punase kala ja pardi kõrvale.
Vinho Verde värskete valgete veinide soovituslik serveerimistemperatuur on 6-8°C ning rosé veinide puhul 8-10°C.
-
Casal Garcia Vinho Verde Rose 100 clElav, tsitruseline ja poolkuiva stiiliga Vinho Verde Rose.6,99 €6,99 € / l
-
-
-
Aveleda Vinho VerdeVivino kasutajate poolt 4,0 punktiga hinnatud vein! Poolkuiv, mineraalne ja värske puuviljase iseloomuga Vinho Verde.8,99 €11,99 € / l
-
-
Casal Garcia Vinho Verde RoseMaitselt elav, tsitruseline ja poolkuiva stiiliga Vinho Verde Rose.6,99 €9,32 € / lLaost otsas