Põhibooli retsept
Nõuandeid õnnestunud booli valmistamiseks.
Koostisosad
1 pdl kanget alkoholi (50 cl)
1 pdl magusat alkoholi (nt likööri) (50 cl)
1 l mahla
1,5-2 l gaseeritud jooki
Valmistamine
Booli valmistamisel eelista alati selgeid maitseid. Väga lihtne maitsekombinatsioon on näiteks ühe marja ja ühe troopilise puuvilja bool.
Bool ei tohiks olla liiga magus, enamusele maitseb puuviljaselt värske jook. Booli kõrvale võib serveerida laimi- või sidruniviile, mille abil saab igaüks ise boolile hapukust lisada.
Jahuta õigeaegselt kõik booli koostiosad. Booli tuleks panna ka rohkesti jääd, et see jahe püsiks.
Boolile lisatava jää võib valmistada maitsetega sobivast mahlast. Niimoodi ei muuda sulav jää booli vesiseks, vaid pigem maitsekamaks. Ideaalis võiks lisada boolile ühe suure jäätüki – nii sulab see aeglasemalt ning hoiab joogi temperatuuri jahedana pikemalt.
Booli plaanimisel on hea eelnevalt teada üritusel osalejate arvu. Mõõda ära, kui palju booli mahub ühte anumasse ja sorteeri ühe anuma koostisosad eelnevalt eraldi valmis. Sel viisil on lihtne peo käigus uus bool valmis segada.
Ühe portsjonina inimese kohta tuleb arvestada 1,5–2 dl booli. Sõltuvalt pakutavatest jookidest tuleks arvestada 2–3 portsjonit inimese kohta.
Juuresolevate retseptide järgi saab lihtsalt nende koguseid kahekordistades või jagades valmistada just teile sobiva koguse booli.
Autojuhtidele või teistele alkoholi mitte eelistavatele külalistele valmista alkoholivabad joogid. Booli kausi kõrvale võib näiteks asetada S.Pellegrino mineraalvett. Mineraalvesi lisab ka boolile särtsu.
Kaunistamisel on piiriks vaid sinu enda fantaasia!
Booli retsept
Valmista bool baarmeni poolt väljatöötatud retsepti järgi, mida oled juba eelnevalt testinud. Nii saad täpse koguse, õige maitse ning alkoholisisaldusega joogi. Kui sul on võimalik hoida booli kauss jahedas kohas, võid sinna eelnevalt panna kõik mitte-karboniseeritud koostisosad. Jää ning karboniseeritud koostisosad lisa vahetult enne serveerimist.
Ideaalis võiks lisada boolile ühe suure jäätüki – nii sulab see aeglasemalt ning hoiab joogi temperatuuri jahedana pikemalt. Lisaks võid kasutada ka jäätunud marju. Jää valmistamisel võid lisada selle sisse näiteks söödavaid lilleõisi. Ka mahla, mida boolis kasutatakse, võib eelnevalt külmutada otse pakendis, nii väldid booli muutumist vesiseks jää sulades. Kui mahl on pakendis jäätunud, on selle ümbrist kerge maha koorida. Pakendis mahla jäätumiseks tuleks arvestada umbes ühe päevaga. Ideaalne alkoholi protsent boolis on 5-6%. Bool ei tohiks sisaldada liiga palju alkoholi.
Joogi kaunistamisel ära unusta, et bool on jook, mitte puuviljasalat. Garneeringu lisamisel ära kasuta liigselt puuvilju. Väldi vilju, mille värv muutub või mis lagunevad kergesti.
Ära unusta koosviibimistel pakkuda ka alkoholivaba booli. Kindlasti tuleks hoolt kanda, et alkoholiga ja alkoholivaba bool eristuksid üksteisest nii lõhna, maitse kui ka värvuse poolest. Lisaks uuri eelnevalt, kas külalistel on allergiaid teatud koostisainete osas.