Mille järgi valida Proseccot?
Prosecco on Itaalia vahuvein, mida valmistatakse Glera viinamarjast. Glera osakaal veinis peab olema vähemalt 85%. Prosecco vahuvein on tõusnud kõrgelt tunnustatud vahuveiniks üle maailma. Kõige populaarsem ning enimmüüdud Prosecco maailmas on Extra-Dry stiiliga.
Mida tähendavad piirkonna lühendid Prosecco pudelil?
Lühendid nagu D.O.C. ja D.O.C.G. näitavad Prosecco kvaliteedi astet. D.O.C.G. märgis viitab Prosecco kõrgeimale tasemele. Märgiste taga olevad piirkondade nimed annavad aimu viinamarja päritolust.
-
Corte Delle Calli Prosecco DOC Extra DryVärske ja mahlaka puuviljase maitsega Prosecco on ideaalne aperitiiv ja seltskonnajook!8,99 €11,99 € / l
D.O.C. Prosecco – tegemist on määratud piirkonna kvaliteetvahuveiniga Prosecco piirkonnast. D.O.C. Treviso – viinamari on pärit Treviso piirkonnast, mida loetakse paremaks kui tava Prosecco piirkonda. D.O.C.G. Prosecco Conegliano ja Valdobbiadene puhul on viinamarjad pärit Prosecco parimatest küladest.
Suhkrusisaldus Proseccos
Kõik Proseccod on valmistatud charmat meetodil, kus veini tasakaalustamiseks lisatakse peale vein teist kääritamist vajalik kogus suhkrut.
Zero - alla 3 g/l suhkrut; Brut – kuni 12g/l suhkrut; Extra Dry - 14-20 g/l suhkrut; Dry - 17-32 g/l. Siin kategoorias on juba poolmagusad Proseccod; Demi sec - 32-50g/l suhkrut.
NB! Tarbijad ajavad tihti sassi Brut, Extra dry ja dry suhkrusisaldused. Kindlasti tasub meelde jätta et brut on nendest kuivem ning dry magusaim.
Millised terminid näitavad gaasi sisaldust Proseccos?
Spumante
Pudelis on rõhku minimaalselt 3 – 6 atmosfääri. Mull on peenem ja pikem ning tänu sellele püsib Prosecco kauem elavam. D.O.C.G. Proseccod on enamasti Spumante‘d.
-
Bosio Asti DOCG Dolce Millesimato SpumanteVivino kasutajate poolt 4,4 punktiga hinnatud vein! Mesine ja puuviljane vahuvein on suurepärane aperitiiv ja hea kaaslane magustoitude kõrvale.8,99 €11,99 € / l
Frizzante
Pudelis on rõhku 1 - 2,5 atmosfääri. Frizzante veinid on kerge mulliga ning üldjuhul soodsama hinnaklassiga kui Spumante veinid.
Mullita Prosecco (jah, see on olemas!)
Still Prosecco tootmismaht jääb umbes 5% kanti ning seda toodetakse peamiselt Itaalias kohalikuks tarbimiseks. Tegemist on Glera viinamarjast valmistatud valge veiniga.
Vaata ka vahuveinide suhkrusisalduse kohta siit.
Rose Prosecco – suve populaarseim jook!
2020.a maikuus otsustasid Prosecco DOC Consortium ja Itaalia Põllumajandusministeerium lubada tootmisse Prosecco Rosé. Rosé Proseccot võib valmistada vaid Glera ning Pinot Noir viinamarjadest, milles Pinot Noir viinamarjade sisaldus võib olla 10-15%. Lisaks tohib Rosé Proseccot toota vaid Brut ning Extra Dry stiiliga ning Charmat meetodil.