Juustukook karamellikastme ja jõhvikatega
Karamellikaste:
Koostisosad
200 ml 35% koort
1 dl suhkrut
1 dl Dansukkeri heledat suhkrusiirupit
100 g võid väikeste tükikestena
Valmistamine
1. Karamellikastme tegemiseks tõsta kõik vajalikud ained potti. Kuumuta keema ja lase õige madalal kuumusel keeda 20-30 minutit, kuni segu on väheke paksenenud. Päris paksuks ta ei lähegi.
2. Sega sagedasti. Jälgi keetmise ajal. et kuumus oleks väike, aga karamell siiski pidevalt tasakesi mullitaks.
3. Lase toatemperatuuril jahtuda ja tõsta seejärel u 8 tunniks külmkappi tahenema (hiljem, kui välja võtad, vispelda hoolsalt läbi).
Jõhvikapüree:
Koostisosad
200 g külmutatud jõhvikaid
50 g suhkrut
1 kaneelipulk
50 ml vett
Valmistamine
Jõhvikapüree jaoks tõsta kõik selleks vajalikud ained väikesesse potti.
Keeda ilma kaaneta 5 minutit.
Lase veidi jahtuda, eemalda kaneelipulk ja surista saumikseriga püreeks.
Jäta ootele, seistes ta tänu jõhvikate pektiinile natuke pakseneb.
Koogipõhi:
Koostisosad
150 g piparkooke (ilma glasuurita)
60 g võid
Valmistamine
Koogipõhjaks purusta piparkoogid hästi peeneks puruks.
Sulata või ja sega piparkookidega.
Kata 20 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga ja määri seinad võiga.
Vajuta piparkoogipuru tihedasti põhjale.
Tõsta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Koogitäidis:
Koostisosad
600 g maitsestamata toorjuustu
100 g hapukoort
150 g Dansukkeri fariinsuhkrut
4 muna
Koogi kaunistuseks jõhvikaid ja piparkoogipuru
Valmistamine
Täidise valmistamiseks peaksid kõik koostisosad olema toasoojad. Mikserda nad kõik kergelt läbi ühtlaseks siidiseks kreemiks. Ära mikserda rohkem, kui segunemiseks vajalik.
Vala koogipõhjale esmalt pool täidisest. Sellele tõsta törtsudena pool jõhvikapüreest. Sega kahvliga, et tekiks marmorjas efekt.
Korda sama teise poole täidise ja jõhvikapüreega. Küpseta kooki 160 kraadi juures u 1 t ja 10-15 minutit.
Kui kook tundub küpsetamise lõpuosas pealt liigselt tumenevat, kata vorm fooliumiga. Täidis peaks jääma keskelt kergelt võdisev.
Valmistamine
Keera kuumus kinni ja lase koogil praokil uksega ahjus olla veel 20 minutit. Tõsta välja ja lase toatemperatuuril täielikult jahtuda. Seejärel hoia u 8 tundi külmkapis (sama kaua peab seisma ka karamell).
Võta nii karamell kui juustukook tunnike enne söömist külmkapist välja.
Sega karamell vispliga hästi hoolikalt läbi. Nirista koogile. Karamelli on rohkem, kui koogi peale kulub, aga niisama maiustamiseks peab ju ka midagi jääma!
Kaunista kook jõhvikate ja piparkoogipuruga.
Retsepti autor: Mari-Liis Ilover
Mari-Liis Ilover on toiduajakirjanik, -fotograaf ja retseptide looja. Mari-Liisi sulest on ilmunud mitmeid kokaraamatuid, ta teeb kaastööd Eesti suurematele toiduajakirjadele ja peab toidublogi “Siit nurgast ja sealt nurgast”.