Hõõgveini valmistamine ja retsept

Hõõgvein on ideaalne jook jahedatel õhtutel, mis ühendab endas punase veini soojuse ja aromaatsed vürtsid. Hõõgveini valmistamise retsept on jõukohane kõigile.

Koostisosad

  • 75 cl punane vein (nt Il Capolavoro Selezone Delicata​)

  • 3-4 spl suhkrut või mett (maitse järgi)

  • 10 cl rummi või brändit

  • 2 apelsini (üks viilutamiseks, teine mahla jaoks)

  • 1 sidrun (valikuline, viilutamiseks)

  • 2 kaneelikoort

  • 4-5 nelki

  • 2 tähtaniisi (valikuline)

  • 1 tükk ingverit (umbes 2 cm, viilutatud)

Valmistamine

    1. Valmista maitseaine segu: pane suurde potti kaneelikoor, nelk, tähtaniis ja viilutatud ingver. Lisa ühe apelsini viilud ja soovi korral sidruniviilud.

    2. Lisa vein ja magustaja: vala peale punane vein, lisa juurde suhkur või mesi. Sega, kuni magustaja on sulanud.

    3. Kuumuta õrnalt: kuumuta vein madalal kuumusel (ära lase keema). Keemine rikub veini maitse ja lisaks aurustub alkohol

    4. Lisa apelsinimahl ja soovi korral rumm või brändi: pigista sisse teise apelsini mahl ja lisa rumm või brändi.

    5. Serveeri: jäta vein umbes 10 minutiks sooja "tõmbama", et maitsed seguneksid. Serveeri kuumalt ja kaunista kaneelikoore või apelsiniviiluga.

Hõõgveini valmistamine ja retsept

Hõõgveini retseptis on kasutatud Il Capolavoro Selezone Delicata​ punast veini - marjase ja täidlase stiiliga vein on tõeline meistriteos, mis peegeldab Puglia piirkonna ainulaadsust. Retseptist jagub umbes 4-6 klaasi hõõgveini, olenevalt klaaside suurusest. Sobib ideaalselt väiksema seltskonna jaoks.

Rikkalikult aromaatne ja kergelt magus hõõgvein, milles kohtuvad sügavad punase veini noodid ja soojad vürtsid. Maitset täiendab õrn tsitrusenüanss, mis lisab värskust ja harmooniat, luues täiusliku tasakaalu.

Kuigi punane vein on hõõgveini klassikaline alus, võib jooki valmistada ka valge veiniga, siidri või alkoholivabade veinidega. Lisaks on vürtside valik lõputu – kõige tavalisemad on kaneel, nelk, tähtaniis ja apelsin, kuid saab lisada ka muskaatpähklit, ingverit või vaniljet.

Hõõgveini valmistamine ja retsept

1. Veini valik on oluline

  • Punane vein on klassikaline valik, selleks sobivad hästi keskmised või täidlased veinid, näiteks Merlot, Shiraz või Cabernet Sauvignon. Kui soovid midagi erilisemat, võib katsetada ka valge veini või roosaga.

  • Ära kasuta liiga kallist ega keeruka maitseprofiiliga veini – lihtne ja puhas vein sobib ideaalselt, sest vürtsid hakkavad hõõgveinis nagunii domineerima.

2. Veini ei tohi keema lasta

  • Üks suurimaid vigu on hõõgveini keetmine – see aurustab alkoholi ja muudab maitse kibedaks. Soojenda vein madalal temperatuuril (umbes 70–80 °C juures), nii et see auraks kergelt ilma keemiseni jõudmata.

3. Tasakaalus vürtsid ja maitsed

  • Kasuta klassikalisi vürtse nagu kaneelikoored, nelgid, tähtaniis ja kardemon. Soovi korral võid lisada muskaatpähklit, ingverit või isegi musta pipart.

  • Apelsini- ja sidruniviilud annavad tsitruselist värskust ja meega saad lisada mõnusat magusust. Väldi liigset suhkrut.

4. Lisandid ja lõppviimistlus

  • Lisa nt rosinaid ja mandleid.

  • Kui eelistad veidi kangemat ja sügavama maitsega jooki, võib lisada natukene brändit, rummi või konjakit.

  • Lase vürtsidel veinis „tõmmata” vähemalt 20–30 minutit, et saavutada sügav maitse.

5. Serveeri õigel temperatuuril

  • Serveeri hõõgveini kuumalt, et saaks nautida nii maitset kui aroomi.

6. Ära kiirusta

  • Parim hõõgvein valmib aeglaselt, nii et anna endale aega maitsete välja töötamiseks. Kui võimalik, lase vürtsitatud veinis maitseainetel enne soojendusprotsessi lühidalt seista.

7. Alkoholivaba hõõgvein

  • Kui soovid alkoholivaba hõõgveini, võid kasutada alkoholivaba veini või katsetada erinevaid mahlu.

Hea nipp: Teise päeva hõõgvein võib olla parem kui esimene.

Kui lased hõõgveinil jahtuda ja järgmisel päeval üles soojendad, on maitsed rikkalikumalt välja arenenud. Siiski, ära unusta joogi seest vürtse välja võtta, sest vürtside maitse võib joogis domineerima hakata.


  1. Marjase ja täidlase stiiliga punane vein on tõeline meistriteos, mis peegeldab Puglia piirkonna ainulaadsust.
    Il Capolavoro Selezone Delicata​
    Marjase ja täidlase stiiliga punane vein on tõeline meistriteos, mis peegeldab Puglia piirkonna ainulaadsust.
    5,99 €
Toggle Nav